Hatay usulü kabak tatlısı böyle yapılır! Kirece yatırınca çıtır çıtır oluyor, parmak ısırtan tarif

Kabak tatlısının özelliği, yumuşak dokusunun yanı sıra hafif bir tat sunmasıdır. Fakat, kimi ayrıntılara dikkat edilmediğinde kabaklar gereğince tatlanmayabilir ya da kıvamını bulamayabilir. İster sade servis edin ister ceviz yahut tahinle süsleyin, kabak tatlısının püf noktalarını bildiğiniz vakit bu tatlının asıl lezzetini ortaya çıkarabilirsiniz. Pekala, bu püf noktalar nedir?

DOĞRU KABAK SEÇİMİ

Lezzetli kabak tatlısının hazırlamanın birinci adımı, gerçek kabakları seçmektir. Bu tatlı için en uygun kabaklar, iri ve parlak turuncu renkte olanlardır. Ayrıyeten, kabağın kabuğunu kolaylıkla soyabiliyorsanız ve dilimleri dolgun görünüyorsa, hakikat bir seçim yaptığınızdan emin olabilirsiniz. Yanlışsız kabak, tatlı için gerekli olan şeker oranını daha kolay emer ve pişirme sırasında lezzetini daha güzel bir biçimde ortaya koyar. Kabakların taze ve sert olmasına da dikkat edin.

DİLİMLEME HALİNİZ ÖNEMLİ

Lezzetli bir kabak tatlısı hazırlamak için kabağı dilimleme formunuza dikkat etmelisiniz. Kabaklar ne çok ince ne de çok kalın dilimlenmelidir; ülkü kalınlık 2-3 cm civarındadır. Bu kalınlık, kabakların şekerle güzel bir biçimde karışmasını ve pişirme sürecinde dağılmadan yumuşak bir kıvam almasını sağlar. Her dilimin tıpkı kalınlıkta olmasına da itina gösterin, böylelikle kabaklar eşit bir biçimde pişer.

1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER YETERLİ

Kabak tatlısının tatlılık oranı, lezzeti, şeker ölçüsüne nazaran ayarlanır. Ekseriyetle 1 kilogram kabağa yaklaşık olarak 1 su bardağı toz şeker kullanılır. Lakin kabak esasen çok tatlı bir yapıya sahipse şeker ölçüsünü azaltabilirsiniz, tam aykırısı durumda ise artırabilirsiniz. Şekeri kabakların üzerine serptikten sonra bir mühlet beklemeniz, kabakların suyunu salmasını ve şekerin içine işlemesini sağlar. Bu kolay ancak kıymetli püf nokta tatlının daha lezzetli ve homojen bir tat almasına da katkıda bulunur.

KİRECE YATIRMAK

Kabak tatlısının bilhassa dış kısmının daha çıtır olması için kirece yatırma süreci yapılabilir. Kirece yatırma süreci, pek bilinmiyor olsa da aslında kireç, kabağın dış katmanını daha da sertleştirir ve piştiğinde hafif çıtır bir doku kazanmasını sağlar. Kireçli suya yatırılan kabakları birkaç saat bekletip ve akabinde güzelce yıkayarak pişirme basamağına geçebilirsiniz. Kirece yatırma süreci, kabak tatlısına farklı bir kıvam kazandırmak için uygulanan klâsik bir metottur. Bilhassa Hatay’da sık bir biçimde uygulanır, tercih edilir.

PİŞİRME MÜDDETİNİ YANLIŞSIZ AYARLAMALISINIZ

Kabak tatlısının istenilen kıvamda olması, pişirme müddetiyle yakından bağlantılıdır. Bu sebeple, kabakları kısık ateşte, yavaş yavaş pişirmeli, nizamlı olarak denetim etmelisiniz. Süratli ve yüksek ateşte pişirme, kabakların dışının dağılmasına, içinin ise sert kalmasına neden olabilir. Kısık ateşte pişirilen kabaklar, yavaşça yumuşayarak, gereken şekeri içine çeker. Ortalama 40-50 dakika boyunca pişirmeniz kâfi olacaktır, lakin kabakların yumuşaklığını denetim ederek pişirme mühletini daha da azaltabilir ya da bir ölçü daha uzatabilirsiniz.

CEVİZ VE TAHİN

Kabak tatlısını klasik haliyle servis edebileceğiniz üzere, üzerine ceviz, tahin yahut fındık ekleyerek farklı bir boyut da kazandırabilirsiniz. Bilhassa tahin, kabağın doğal aromasını dengeleyerek farklı bir tat katar. Servis evresinde tahini tatlının üzerine gezdirebilir ve iri modüller halinde ceviz serpiştirebilirsiniz. Bu kolay eklemeler, kabak tatlınıza ekstra lezzet ve estetik bir boyut katacaktır.

SERVİS ÖNCESİ DİNLENDİRME

Kabak tatlısını pişirdikten sonra çabucak servis etmek yerine biraz dinlendirmeniz, tatlının lezzetinin daha da ağırlaşmasını, bariz bir hal almasını sağlar. Piştikten sonra bir mühlet oda sıcaklığında bekleyen kabak tatlısının içindeki şeker ve aromalar daha güzel formda karışır, harmanlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir