Sarımsağı taneyle alma dönemi başladı! Kilosu kuşbaşı eti geçti

Sarımsak, son devirde fiyatı en çok artan tarım eseri oldu. Geçtiğimiz temmuz ayında 200 liraya kadar yükselen sarımsak fiyatları, 400 liraya ulaştı.

Sarımsak, 399 liraya satılan kuşbaşı etin fiyatını da geride bıraktı. Sarımsaktaki artışın en büyük nedeni olarak düşük üretim ve yüksek girdi maliyetleri gösteriliyor.

“FİYATLAR DAHA DA ARTACAK”

Zonguldak’ta sarımsak üretimi yapan Erdoğan Uzunlar, maliyetlerin yüksekliği nedeniyle ekim alanlarının daraldığını belirtti. Uzunlar, fiyatların daha da artacağını söyledi. Uzunlar şöyle konuştu:

“Sarımsak fiyatları bu türlü giderse daha da çok artacak. Zira maliyetlerin yüksek olmasından ötürü, çok fazla ekim dikim yapılmıyor ve üretim kalmadı. Ekilen kısımlarda ise randıman düşük, kışın beklendiği üzere geçmemesi ve nisan yağmurlarının bu yıl beklenen boyutta olmaması üretimi olumsuz etkiledi. Bir başka etken personel maliyetlerindeki artış. Sarımsağın dikimi çok kıymetli ve evvelce makine ile dikiyorduk ancak istediğimiz randımanı alamadığımız için elle dikmek zorunda kaldık”

ÇİN SARIMSAĞI…

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli’nin haberine nazaran; Türkiye’de yıllık sarımsak üretimi 120-140 bin ton civarında, tüketim ise 150-170 bin tonu buluyor. Üretim, talebi karşılamaya yetmediği için ithalat devreye giriyor. En fazla ithalat yapılan ülke ise Çin. Artan fiyatlar nedeniyle ithalatın daha da artması bekleniyor.

TANE İLE ALMA DEVRİ BAŞLADI

Sarımsak fiyatları eser kalitesine nazaran 250 lira ile 400 lira ortasında değişirken market ve pazar fiyatları ortasında bir fark yok.

Pazarcı esnafı geçen yıl sarımsak fiyatının 100 lira olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Fiyatlar iki ayda yükseldi. Şu an 350 lira civarında âlâ bir sarımsak bulabiliyorsunuz. Vatandaşlar genelde kilo olarak almıyor. Tane ile satıyoruz”

Sarımsak üretiminin yüzde 20’sini Zonguldak tek başına karşıladığı da öğrenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir