İSTANBUL (İGFA) – Ağızda bulunan bakteriler çoğunlukla dişlerin ve lisanın üzerinde yer alıyor. Özellikleri açısından şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşabiliyor. Bu asitler dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve diş çürüğünün başlamasına neden oluyor. Ramazanda, ağız bakımının aksaması ve fazla şeker, çikolata, lokum üzere yiyeceklerin tüketilmesiyle ağız ve diş sorunları daha sık görülüyor.
ŞEKERSİZ SAKIZ ÇÜRÜK OLUŞUMUNA MANİ OLABİLİR
Bayramlarda ağız ve diş sıhhatinin değerine vurgu yapan Avrupa Estetik Diş Hekimliği Akademisi Üyesi, Divas in Dentistry Türkiye Temsilcisi Güzin Kırsaçlıoğlu, “Çürükler diş özüne ziyan vererek diş çürümesine yol açar ve diş ağrısına neden olur. Diş çürüğünün belirtileri ortasında ağız kokusu, zonklama biçiminde ağrı ve sıcak-soğuk hassasiyeti yer alıyor. Çürük sebeplerinin başında ise, tertipli ağız temizliğinin yapılmaması, tükürük kalitesi ve içeriği, diş yapısı ve beslenme yer alıyor. Diş çürüğü tedavi edilmediğinde genişleyebiliyor ve günlük hayatı olumsuz etkileyebiliyor. Bilhassa bayramda artan şekerli, karbonhidratlı ve asitli yiyecek tüketimi ile bir arada dişlerde çürükler de çoğalıyor. Diş çürümesinin önüne geçebilmek için; ağız bakım eserleri şuurlu kullanılmalı, şekerli ve asitli yiyeceklerin tüketimine dikkat etmeli, tüketildiğinde çabucak dişleri fırçalamalıyız. Fırçanın olmadığı durumlarda ağız çalkalanmalı ya da şekersiz sakız çiğnenmeli ” sözlerini kullandı.